Sabahattin Ali – Kuyucaklı Yusuf

Kuyucaklı Yusuf, 1937 yılında Sabahattin Ali tarafından kaleme alınmış kült romandır. Türkiye’nin aydın ve önemli kalemlerinden birisi olan Sabahattin Ali, dönemin Türkiye’sine bambaşka bir göz ile bakarak Türkiye romancılığından yeni bir kapıyı aralamıştır.

Kuyucaklı Yusuf, Türkiye’nin tezatlaşan batılaşma politikasını masaya yatırmıştır. Kusursuz hikaye örgüsü ve edebi anlatım ile başyapıtlar arasına girmiş bir kitaptır.

Yusuf, Kuyucuk köyünde doğmuştur. Dönemin eşkiyaları tarafından köy basılmış ve Yusuf’un bütün ailesini öldürmüştür. Yusuf, küçük yaşlarında kimsesiz ortada kalmıştır. Köyün kaymakamı, Yusuf’un durumuna üzülmüş ve onu evlat edinmiştir. Artık herkes Yusuf’a, Kuyucaklı Yusuf diye seslenmeye başlamıştır.  Kaymakamın kızı olan Muazzez ile Yusuf birlikte büyürler. Ancak, kaymakamın karısı, Yusuf’a üvey annelik yapmakta hiç mutlu değildir. Her defasında Yusuf’u incitmekte ve kalbini kırmaktadır. Yusuf, bu travmalar ile birlikte büyür. Büyüyen Yusuf ile Muazzez birbirlerine karşı ilgi duymaktadırlar. Kuyucaklı Yusuf bunları üvey babasına anlatır ve babası ikisinin evlenmesini sevinçle karşılar. İkisi evlenirler, ancak Muazzez ‘in annesi bu evliliğe karşıdır. Aradan geçen kısa bir süre sonra kaymakam hayata veda edecektir. Kaymakamın ölmesiyle birlikte Muazzez ve Yusuf beklenmedik olaylar yaşayacaktır.